Wat kost zandstralen?

Newblast

Wat kost zandstralen?

Wat kost zandstralen? Deze vraag krijgen we vaak en daar hebben we spijtig genoeg geen eenduidig antwoord op. Ten eerste varieert de prijs naargelang het project, de grootte van het project, de bereikbaarheid van het te stralen object, de hoeveelheid voorbereiding en wat de klant zelf wil doen.

Ten tweede speelt de techniek die gebruikt wordt ook een grote rol. Gaan we zandstralen, luchtgommen of glasparelstralen? Als laatste is de staat van het te stralen object ook enorm belangrijk. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld een trap met 5 verflagen. Om deze terug zijn natuurlijke uitstraling te geven zal heel wat meer werk nodig zijn dan een lichte laag vernis te verwijderen.

Hieronder zullen we stap voor stap alles even verduidelijken zodat ook u een duidelijker beeld krijgt van de werkelijke kosten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. 

Zandstralen of luchtgommen zelf

Nadat de voorbereidingswerken zorgvuldig uitgevoerd zijn kunnen we beginnen met stralen. Dit gaat meestal wel sneller dan verwacht. In deze fase wordt er een hele hoop garnet, glasparels, soda of glasgrid verbruikt. Toch zijn leuningen van trappen en houtsnijwerk dingen waar veel meer werk aan is. Alle hoekjes en kantjes en verdoken delen moeten zorgvuldig van vernis, verf of beits worden ontdaan. Na het stralen kunnen we overgaan tot de opruimwerkzaamheden.

De voorbereiding

Een groot deel van de kosten gaat naar de voorbereidingswerken. Bij het luchtgommen van een trap in een bewoond huis moeten alle kieren, gaten en spleten worden afgedekt. Ook alle delicate delen rond het te stralen object en stopcontacten worden afgeplakt. Dit vraagt veel tijd en is dus vaak een groot aandeel in de kostprijs. U kan deze voorbereidingen zelf uitvoeren om kosten te besparen, maar dan starten wij met werken in de ruimte zonder nog enige aanpassing te doen aan de voorbereidingswerken. Indien u dit goed hebt gedaan is er natuurlijk geen enkel probleem.

Schoonmaak en afwerking

Na het luchtgommen of zandstralen volgt het opruimen van het straalmiddel en de voorbereidingsmaterialen. Dit is een zwaar werk dat enige tijd duurt. Vaak moet er meer dan 150kg straalmiddel worden opgeruimd en afgevoerd. Onderschat dit dus zeker niet. Nadien wordt de hele ruimte ontdaan van de beschermfolie en plakband. Na het grondig schoonmaken en verwijderen van het laatste stof kan de afwerking van de trap of meubelen beginnen. 

De afwerking van de trap of meubelen laten wij over aan de klant zelf. Wij doen dus geen enkele vorm van nabehandeling van het gestraalde  hout. Enkel eiken bijgebouwen en poolhouses worden wel door ons behandeld met een speciaal product tegen verkleuring, vocht en UV-filter. 

Conclusie

Indien u dus echt aan een project wil starten en een klare kijk wil hebben op de mogelijke kostprijs kan u ons altijd contacteren. Wij komen langs en geven wat meer uitleg omtrent uw project, hoe de voorbereidingen gaan verlopen en plannen dan eventueel de uit te voeren werken. U krijgt dus gratis offerte op maat en een proefstaal zodat u weet waar u aan begint en niet voor verrassingen komt te staan.